Directorul adjunct al Serviciului ucrainean de Securitate (SBU) a afirmat astăzi că înalţi oficiali din Ucraina se numără printre cei care au comandat asasinarea, în anul 2000, a jurnalistului de opoziţie Gheorghi Gongadze, relatează AFP. Principalul suspect în acest dosar, un fost general de poliţie arestat marţi, a recunoscut că a participat la răpirea şi asasinarea jurnalistului, a adăugat Vasil Griţak.
" Generalul Oleksi Pukaci a fost arestat ieri seară de serviciile de securitate din regunea Jitomir (nordul ţării - n.red.) ", a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului, Iuri Boicenko, precizând că suspectul este "interogat de magistraţi".
Dispariţia jurnalistului Gheorghi Gongadze, directorul cotidianului online Ukrainska Pravda, critic la adresa puterii din perioada respectivă, a generat o polemică în această fostă republică sovietică şi a creat premisele Revoluţiei Portocalii, mişcare populară prodemocratică din 2004.
Generalul Pukaci, care în perioada respectivă era responsabil cu serviciul de informaţii externe în Ministerul de Interne, este suspectat că ar fi organizat filajul jurnalistului şi ar fi condus grupul de ofiţeri de poliţie care l-au răpit pe Gongadze în 16 septembrie 2000.
Generalul şi-ar fi strangulat singur victima, în vârstă de 31 de ani, al cărui cadavru a fost descoperit într-o pădure aflată la circa 100 de kilometri de Kiev, şi le-ar fi ordonat poliţiştilor complici să nu dezvăluie nimic.
Suspectat la începutul anchetei că a distrus documente compromiţătoare, Pukaci a fost arestat prima dată în 2003, după care a fost pus în libertate. Doi ani mai târziu, el a fost pus sub acuzare pentru uciderea jurnalistului, dar a dispărut.
În martie 2008, trei foşti poliţişti au fost condamnaţi la între 12 şi 13 ani de închisoare pentru complicitate la crimă. Cei c