Raportul pe justiţie privind România şi Bulgaria, întocmit de către Comisia Europeană şi a cărui prezentare a avut loc la Bruxelles, recomandă menţinerea monitorizării în continuare a României, dar nu pomeneşte nimic despre aplicarea clauzei de salvgardare. Printre punctele negative evidenţiate de către raportul Comisiei Europene sunt amintite blocarea anchetelor penale în Parlament şi tergiversarea cazurilor de corupţie la instanţe. Raportul include 16 recomandă
Raportul pe justiţie privind România şi Bulgaria, întocmit de către Comisia Europeană şi a cărui prezentare a avut loc la Bruxelles, recomandă menţinerea monitorizării în continuare a României, dar nu pomeneşte nimic despre aplicarea clauzei de salvgardare.
Printre punctele negative evidenţiate de către raportul Comisiei Europene sunt amintite blocarea anchetelor penale în Parlament şi tergiversarea cazurilor de corupţie la instanţe.
Raportul include 16 recomandări pentru România, potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, printre care sunt amintite adoptarea cât mai repede cu putinţă a codurilor civil şi penal şi a celor de procedură civilă şi penală, precum şi intrarea lor în vigoare. De asemenea, Executivul european recomandă României adoptarea unor măsuri care să asigure o anchetare corectă şi egală pentru toţi parlamentarii care au fost miniştri.
O altă recomandare este cea privind accelerarea măsurilor de prevenire a corupţiei şi, nu în ultimul rând, consolidarea rolului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în unificarea jurisprudenţei.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu acţionează ca o adevărată Curte de Casaţie, însărcinată cu interpretarea legii, ci ca o jurisdicţie de gradul III. Acest lucru nu permite ICCJ să îşi joace rolul de Curte Supremă, acela de a asigura aplicarea uniformă a legii”, precizează raportul.
Codurile, între updatare şi