Herghelia Mangalia, una dintre cele mai vestite din sud-estul Europei, pepinieră de pur-sânge arabi aşteaptă în fiecare zi, de la primele ore ale dimineţii şi până seara târziu, turiştii care doresc să viziteze padocurile, dar şi pe cei ce vor să urmeze o oră de echitaţie cu unele dintre cele mai frumoase şi mai liniştite exemplare de aici. Sursa: Catalin IonescuSursa: Catalin Ionescu
1 /. La herghelie trăiesc numai puţin de 320 de pur-sânge arabi, precum şi opt ponei. Pe lângă animalele scoase la vânzare, herghelia are şi un „lot“ special, de numai câteva exemplare, a căror valoare este „inestimabilă“, după cum afirmă şeful unităţii, Constantin Ancuţa.
Aceştia sunt armăsarii de prăsilă, pur sânge arabi ai căror strămoşi au „întemeiat“ Herghelia Mangalia şi care perpetuează cele şapte linii iniţiale - Siglavy Bagdady (adus de la Herghelia Rădăuţi), El Iman („linie“ egipteană adusă din Germania), Ibn Galal („linie“ egipteană adusă din Ungaria – Germania), Cygaj („linie“ poloneză), Gazal („linie“ ungurească), Mersuch („linie“ ungurească), Nedjari („linii“ franceze şi poloneze).
Chiar în urmă cu câteva zile, pe hipodrm au avut loc „calificările“ pentru promovarea tineretului cabalin la Herghelia Naţională: şase dintre „tinerii“ armăsari de la Mangalia au fost astfel trecuţi în patrimoniul public al statului şi vor fi trataţi precum nişte prinţi. Mai mult, ne spune şeful Hergheliei Mangalia, ing. Constantin Ancuţa, „noi ne-am dori ca primăriile din judeţ să apeleze la noi, pentru ameliorarea raselor de cai din localităţile din jur“, iar aceasta, fireşte, în mod gratuit.
La herghelie puteţi veni oricând, mai ales când zilele ceva mai întunecate nu vă oferă prilejul să mergeţi la plajă. O oră de echitaţie vă costă 80 de lei pe un pur sânge arab, iar pe un ponei – 40 de lei. Preţul unui tur al herghel