Calcul. Bugetul de constructie a unei case nu trebuie sa fie neaparat mai mare decat cel pentru cumpararea unui apartament nou. Specialistii ne-au prezentat trei variante. Casele prezentate mai jos sunt ideale pentru Programul guvernamental "Prima Casa".
Locuinta cu numai 15.000 de euro
O locuinta cu o suprafata totala de 110 mp, dispusa pe doua nivele – parter si etaj– poate sa coste doar 15.000 de euro, cu TVA. Casa prefabricata (realizata de firma Antares) se inscrie in acest buget in varianta la rosu. Cu tot cu finisaje exterioare, ajunge la 23.000 de euro cu TVA.
Casa are la parter o bucatarie deschisa, living, dining, birou si un grup sanitar, iar la etaj – dormitoare si doua bai. De ce este atat de ieftina? "Pentru ca este o casa usoara, din lemn. Sistemul constructiv consta in placi prefabricate din lemn de brad, izolate cu vata minerala si OSB (placi presate pe baza de material lemnos cu fibra orientata – n.r.). Invelitoarea este din sindrila bituminoasa, iar in pret intra si hidroizolatia cu carton bituminos la imbinarea dintre structura si fundatie", ne-a explicat Ovidiu Singeorzan, directorul general al Antares Group din Ramnicu Valcea.
Casa americana, la cheie in 100 de zile
"Principalele avantaje ale unei astfel de case din lemn sunt reprezentate de viteza de constructie si de pretul mic pe metrul patrat construit, cu peste 30% mai mic decat un sistem clasic", spune Gheorghe Ilie, managerul Power Housing Corporation din Bucuresti. Pretul pe metru patrat cu TVA al unei case din lemn realizate dupa acest proiect este de 1.659 de lei (circa 394 de euro), la cheie, si de 1.392 de lei (circa 330 de euro), la rosu.
In pret este inclusa si fundatia, dar daca se doreste in plus un garaj sau amenajarea terasei, se plateste separat. In acest sistem constructiv "framing" (de cadre) nu exista o diferenta foarte