Procurorii au finalizat cercetarea şi l-au trimis, azi, în judecată pe ofiţerul SRI, Daniel Diaconu, pentru falsificarea unui document DGIPI, prin care a încercat să determine un procuror să demisioneze. Sursa: EVZ Foto
În comunicatul Parchetului General, se arată că ofiţeul a fost trimis în judecată, în stare de libertate, fiind acuzat de comiterea înfracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale. Comunicatul precizează că, în septembrie 2004, ofiţerul SRI a plăsmuit prin tehnoredactare un document, căruia i-a dat aparenţa unui înscris oficial care ar fi venit de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Documentul, conţinând şapte pagini tehnoredactate, purtând antetul şi având aparenţa unui document clasificat „strict secret”, ce ar fi fost emis de o structură specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor, având executată semnătura şefului acelei structuri, a fost găsit în fişetul inculpatului. Diaconu a realizat astfel un document care părea un înscris oficial autentic, produs de un serviciu secret, care ar fi putut genera consecinţe juridice, precizează procurorii în comunicat.
În dragul finului
Falsul cuprindea informaţii referitoare la nereguli pe care le-ar fi comis un procuror în activitatea sa profesională, scopul plăsmuirii documentului constând în determinarea acestuia să demisioneze. Culmea este că procurorul în cauză a şi demisionat. Procurorul-victimă se numeşte Ioan Constantin Gliga, fost magistrat la Parchetul Curţii de Apel Braşov, în prezent avocat.
Gliga a precizat pentru evz.ro: "Am demisionat pentru că, în baza actelor false întocmite de Diaconu, a fost demarată o întreagă procedură disciplinară împotriva mea. Îmi era imposibil să dovedesc că era un fals. Cine mă lua, pe mine, în seama, dacă aş fi contestat n