Nici nu s-a uscat bine gletul de pe Ordonanta 60, si unele chestiuni legale – chichitele, cum li se mai spune – care stau la temelia creditarii pe garantii de stat ar trebui modificate. Spre deosebire de bancile mai mici, care s-au grabit sa anunte incheierea formalitatilor de intrare in program, bancile mari s-au aratat mai pretentioase. Discutiile despre tipul ipotecii, fie ea conventionala sau legala, sunt insa prea minutioase pentru omul obisnuit. Potrivit unor opinii, ar fi vorba de diferente de cost – cateva sute de euro in plus in cazul ipotecii conventionale; potrivit altora, sunt doar clarificari formale, de natura juridica, pentru o mai buna aplicare a ordonantei.
Pana la urma, din afirmatiile oficialilor implicati in negocierea conditiilor rezulta ca bancile vor sa fie 110% sigure ca statul va plati, fara alte mofturi si fente juridice, daca imprumutatul intra in impas. Precautii normale? Neincredere? Sufla bancile si in iaurt, pentru ca nu mizeaza prea curand pe o revenire a preturilor pe piata imobiliara?
Pentru proprietarii care spera sa vanda cat mai rapid discutiile de acest fel aduc o noua amanare a iesirii banilor la piata. Pana la urma, se stie public de un singur contract semnat si mai multe mii de... intentii. Purtatorul de cuvant al BCR vorbea despre 10.000 de solicitanti – cifra evocata si de primul-ministru. Daca mai punem la socoteala alte cateva mii – tot intentii – pomenite de bancile deja active in program, se creeaza impresia unei mici forfote de oameni cu avansul la tescherea, pregatiti sa ia cu asalt ghiseele inainte ca miliardul de la Guvern sa se termine.
Recent-incheiatul Targ imobiliar din Bucuresti a aratat insa ca, in ce priveste cererea ferma si probabil solvabila, ordinul de marime este cu totul altul. Macar cand vine vorba de locuintele noi. Agentia NewsIn citeaza bilantul: 200 de vanzari la 9.000 de of