La mai bine de doua saptamani de la lansare, Guvernul a trebuit sa organizeze o intalnire cu bancherii pentru a corecta unele prevederi ale conventiei de colaborare pentru programul "Prima casa".
Totodata a aparut si primul abandon - olandezii de la ING, care venisera cu o oferta initiala de 25 de milioane de euro- s-au retras din program, invocand motive de costuri de distributie.
La intalnirea de ieri de la Guvern, condusa de premierul Emil Boc, au participat reprezentantii BCR, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac, Bancpost, OTP Bank si Credit Europe Bank - respectiv cele sase banci care nu au semnat conventia in forma initiala.
Doar 13 dintre cele 20 de banci care se inscrisesera in program au semnat pana acum conventia si inca mai putine au inceput vanzarea de credite. Pe lista initiala figurau: BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa San Paolo Bank, Credit Europe, OTP Bank, UniCredit, ING, Emporiki, Millennium Bank, Garanti Bank.
Ce nu functioneaza la "Prima casa"?
In forma initiala, conventia aprobata de Guvern are o serie de lacune. Bancherii au descoperit ca nu este stipulat modul in care se instituie garantia asupra imobilului in favoarea statului, iar imobilele care poarta deja o ipoteca - asa cum sunt majoritatea celor construite de dezvoltatori imobiliari care au apelat la finantare bancara - nu pot fi cumparate in cadrul programului, intrucat statul cere ca acestea sa fie libere de sarcina.
Totodata, bancherii se plang si de procedura foarte birocratica, prin care procesul se lungeste considerabil. Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, care actioneaza ca agent al statului in cadrul programului, face o analiza proprie a dosarului de credit, cerand informatii despre imobil si este ulterior parte sem