Comisia Europeană a prezentat astăzi, la Bruxelles, Raportul de monitorizare privind reforma justiţiei din România, al cincilea de acest fel de la începerea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. Una dintre concluziile raportului este aceea că procesul de reformă a sistemului judiciar nu ar trebui politizat, iar pentru ca justiţia să funcţioneze independent şi să producă hotărâri rapide şi eficiente este nevoie de consens politic. UPDATE 18.05 CJR: raportul Comisiei Europene este rupt de realitate
UPDATE 16. 13 Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că principalele concluzii ale raporturlui sunt că " Guvernul României, inclusiv Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, din care fac parte şi DNA şi DIICOT, au reuşit să obţină progrese, eliminând perspectiva activării clauzei de salvgardare ". Vezi aici afirmaţiile ministrului Justiţiei pe această temă .
UPDATE 15.37 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că nu poate să nu citească cu atenţie "nuanţele critice" care apar în raport în ceea ce priveşte activitatea Parlamentului. Vezi aici întreaga declaraţie a Robertei Anastase .
UPDATE 15.30 Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, a afirmat astăzi că în ansamblu concluzia generală este că “România a recâştigat impulsul reformelor”. Vezi aici întreaga declaraţie a preşedintelui CSM .
Citeşte aici declaraţiile purtătorului de cuvânt al CE, Johannes Laitenberger :
La toamnă se va da un alt raport privind fondurile UE, Parlamentul European ne-a cerut să facem o evaluare, vom veni cu un alt raportAş vrea ca acest raport să fie văzut ca o încurajare. Într-o lume ideală ar trebui ca peste un an să venim aici şi să spunem că am realizat toate obiectiveleNu vorbim despre sancţiuni ci despre obţinerea unor progrese, î