Campanie GdS
În România există programe naţionale de sănătate care ar trebui să ofere populaţiei educaţie sanitară, dar şi acces la servicii medicale gratuite. În realitate, multe programe funcţionează doar pe hârtie, fondurile alocate sunt cheltuite haotic fără să se vadă rezultate, iar populaţia află de aceste programe de obicei după ce fondurile s-au epuizat demult. Gazeta de Sud încearcă să vă informeze obiectiv despre problemele şi lucrurile bune din acest sistem pentru care sunt alocate sume foarte mari de bani.
Serviciul de dializă de la Spitalul de Urgenţă Craiova ar putea să fie externalizat. Conducerea spitalului a avizat propunerea venită din partea şefului Centrului de Dializă, angajaţii nu se opun, iar sindicatele sunt receptive la idee.
Conducerea Centrului de Dializă de la Spitalul de Urgenţă Craiova a cerut în urmă cu o lună conducerii unităţii sanitare să-şi dea avizul în vederea externalizării serviciului de dializă. Aceasta susţine că serviciul respectiv ar putea să beneficieze astfel pentru prima oară de investiţii în cei aproape 20 de ani de la înfiinţare.
Centrul de Dializă de la Craiova a luat fiinţă pe 11 iulie 1991, ca urmare a muncii depuse de prof. dr. Eugen Moţa, fără nici o contribuţie din partea spitalului. Şeful Centrului de Dializă îşi aminteşte demersurile făcute atunci prin cunoştinţe şi prieteni pentru a putea să realizeze un serviciu de dializă unde bolnavii să poată să primească un tratament decent.
„Eu l-am făcut pe cheltuiala mea. Am adus din Italia două tiruri de aparatură şi o staţie de tratare a apei. Cum am făcut rost de ele? De la nişte prieteni am reuşit să obţin gratis aparatura second hand. Doar transportul nu mi l-au putut oferi gratuit şi atunci am apelat la bunăvoinţa altui prieten, dacă pot să-i spun astfel, de la firma ROMTRANS. Această firmă avea o filială în Italia, care efect