Va mai amintiti versurile melodiei lui Alexandru Andries "Am vazut cascaval/ La telejurnal"? Uitati-va sambata seara, pe PRO TV, la serialul nemtesc "Cobra 11 in alerta". Actiunea filmului se petrece aproape exclusiv pe autostrazile din Germania, iar eroii principali sunt doi ofiteri de la Politia Autostrazilor, care stau toata ziua in trafic, urmaresc infractori periculosi, trag cu pistoalele in ei, ii arunca in aer, totul cu scopul de a-i proteja pe oamenii cinstiti care circula regulamentar. M-am uitat fascinat cateva zeci de minute la film, nu pentru ca m-ar fi captivat peripetiile, naive de altfel, ale superpolitistilor nemti, ci pentru ca am realizat ce minunata este aceasta lume a autostrazilor din Germania: 12 mii de kilometri de sosele impecabile, pe care poti sa rulezi cu mare viteza, dotate cu sisteme sofisticate de monitorizare a traficului, cu statii de salvare si politie proprii, ca sa nu mai vorbim de restaurante, moteluri si cluburi. Cat de departe si, poate, de neinteles este aceasta lume pentru romani! Mi-am adus aminte de vremurile de dinainte de 1989, cand vedeam la posturile de televiziune straine portocale, ba-nane si cascaval, iar cei mai multi dintre noi nu stiau ce gust au in realitate. Romanii poate nu constientizau atunci pe deplin ce pierd din cauza comunismului, asa cum probabil nici acum nu au cum sa inteleaga ce ar insemna 12 mii de kilometri de autostrada la ei in tara.
Un film precum "Cobra 11 in alerta" nu s-ar putea turna niciodata la noi, cu actori romani, pentru ca pur si simplu ar vorbi despre o lume care ne este straina. Nici practic nu ar fi posibil, pentru ca ar avea nevoie de cheltuieli uriase cu efectele speciale.
Daca facem un exercitiu de imaginatie, descoperim ca nici alte filme nu s-ar putea realiza in Romania, tocmai pentru ca nu ar fi credibile. Ganditi-va la "Caracatita", cunoscutul serial italian in