Într-un sondaj făcut printre piteşteni de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM), cei chestionaţi au fost rugaţi să dea note (de la 1 la 5), în funcţie de gravitatea unei anumite probleme de mediu.
“Aşa se face că nivelul traficului (cu o medie a notelor de 4,3) reprezintă, pentru piteşteni, cea mai importantă problemă de mediu (sursă de poluare). Pe locul 2 se află nivelul de zgomot (3,49), iar pe locul 3 calitatea apei de băut (2,9). Calitatea aerului (nota 2,71 pe scara de evaluare a îngrijorării privind problemele de mediu) ocupă ultimul loc în sondaj.
Un al doilea sondaj realizat la Piteşti priveşte „factorul dominant de poluare“. Acesta confirmă rezultatele din primul sondaj, căci 52,3% dintre participanţii la sondaj au spus că traficul este cea mai importantă problemă de mediu la Piteşti. Urmează Arpechim (33,2%), poluarea sonoră (7%), zonele industriale (3,5%) şi chiar fumătorii (3,5%)!
Cu toate acestea, aproape 90% dintre cei chestionaţi au spus că nu au înaintat niciodată vreo sesizare către Primărie sau altă instituţie pentru a semnala diverse aspecte legate de mediu”, declară Camelia Popescu, Serviciul Monitoring, Agenţia de Mediu Argeş.
Traficul, principalul poluant
Principala sursă de poluare, spun reprezentanţii ARPM, este traficul aglomerat. Maşinile vechi, care generează foarte multă poluare prin gazele pe care le elimină în aer, dar şi prin zgomotul asurzitor al motoarelor pe cele mai circulate artere din oraş sunt principalele surse incriminate de specialişti. “Zgomotul maşinilor în oraş nu trebuie să depăşească, pe străduţele mici de la periferie 60 decibeli, pe bulevarde 65 decibeli, pe drumurile naţionale 70 decibeli, iar pe centură 80 decibeli”, spune Camelia Popescu. În Piteşti, valorile întregistrate sunt peste aceste limite.
Piteştenii sunt predispuşi astmului bronşic şi a rinitelo