Astazi va fi "reparata" in sedinta de guvern Ordonanta de Urgenta 75, aprobata pe 17 iunie 2009, care spune ca din conturile deschise la Trezoreria statului nu pot fi dispuse plati pe baza de bilete la ordin.
Ministerul Finantelor a interpretat gresit faptul ca primariile nu inregistreaza platile facute prin bilete la ordine si astfel ele nu intra in datoria publica totala, spune Gheorghe Falca, primarul Aradului. "Le-am aratat caietele de sarcini si faptul ca Ministerul de Finante aproba aceste plati, iar maine (astazi - n. r.) se va corecta ordonanta aprobata."
Primarul Aradului explica cum functioneaza un bilet la ordin emis de primarii, precizand ca sunt numai 20 de contracte in toata tara ale caror plati sunt garantate prin bilete la ordin, dintre care Constanta, Cluj si Suceava au contracte pentru lucrari de drumuri.
"Primaria face un caiet de sarcini pentru executia unei lucrari, care spre exemplu trebuie realizata in sase luni. In caiet se precizeaza ca plata lucrarilor va fi facuta in trei transe, prima dupa un an. Pentru a fi sigura firma ca primeste banii, primaria emite un bilet la ordin. Firmele vin la licitatie pentru lucrare, licitatia se castiga, lucrarea este terminata, iar dupa un an, firmele primesc banii de la Trezorerie, avand garantia biletului la ordin. Intre timp, firma poate sconta biletele la ordin la banci", spune Falca.
"Mecanismul cu biletele la ordin confera credibilitate furnizorilor de servicii catre stat. Firma are garantia ca va primi banii. Chiar daca acest lucru se va intampla peste cateva luni, firma stie ca are biletul la ordin in mana, fata de un simplu ordin de plata care poate fi revocat oricand", spune Emilian Duca, tax partner la firma de audit si consultanta BDO Romania.
Contactat de ZF, Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Ministerul de Finante, spune ca biletul la ordin emis de pri