Raportul CE relevă că reforma justiţiei nu trebuie politizată şi că este nevoie ca voinţa politică să fie mai clar exprimată, fiind necesar un consens al tuturor instituţiilor pentru independenţa sistemului şi decizii rapide în anchetele de corupţie, a declarat ministrul de resort, Cătălin Predoiu. Sursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Octavian Cocoloş
1 /.
Acesta a mai afirmat că raportul nu este destinat să acopere întreaga problematică ci doar patru aspecte din activitatea din justiţie şi este rezultatul unei monitorizări permanente, care a durat până în iulie 2009.
Predoiu a specificat că nu are rezerve în privinţa profesionalismului evaluatorilor care au monitorizat România în ultimul an.
Doar monitorizare tehnică
Ministrul a apreciat că adoptarea Codurilor penal şi civil reprezintă "cel mai notabil obiectiv atins de pe agendă", următoarele etape fiind elaborarea legii de aplicare şi evaluarea impactului. Predoiu a mai afirmat că activitatea derulată de Ministerul de Justiţie, de Ministerul Public şi, mai ales, de Direcţia Naţionala Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au "salvat" România de activarea clauzei de salvgardare, dar şi de la aplicarea de sancţiuni financiare.
Predoiu a prezentat ca fiind o victorie a ministerului pe care îl conduce, faptul că din acest moment România va fi monitorizată, doar sub aspect tehnic, şi a spus că cei în drept trebuie să se concentreze pe codurile de procedură.
Apel critic către magistraţi
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a mai declarat, în contextul comentariilor despre raportul CE, că nicio instanţă şi niciun parchet nu au fost decuplate de la furnizarea cu apă sau energie electrică, arătând că declaraţiile venite din mediul politic potrivit cărora instanţele sunt "în c