In scandalul Universitatii Spiru Haret, dincolo de culpa in care s-ar afla institutia de invatamant, o mare parte din vina pentru eliberarea unor diplome celor care au finalizat studii la specializari neacreditate o are Ministerul Educatiei care nu a controlat modul in care au fost emise aceste documente.
Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu (PSD), a anuntat ieri partidul ca nu a fost finalizat controlul la Universitatea "Spiru Haret", astfel incat o concluzie va fi trasa doar in momentul finalizarii acestuia.
Duminica seara, PSD i-a transmis ministrului sa gaseasca o solutie (pana ieri), astfel incat diplomele acordate la "Spiru Haret" pentru specializari neacreditate sa nu fie declarate nule, iar absolventii sa nu fie obligati sa-si dea din nou examenele de licenta, cum a anuntat Andronescu ca va proceda. Ar fi vorba, potrivit ministrului, de 100.000 de diplome.
Inca nu sunt lamurite pana la capat de catre ministerul de resort aspectele legate de eliberarea diplomelor care, avand antetul ministerului, ajungeau la "Universitatea Spiru Haret", acreditata ca institutie, care folosea insa aceste diplome si pentru specializari neacre-ditate.
Practic, Ministerul Educatiei nu a tinut seama, de-a lungul anilor, de rapoartele ARACIS (Agentia Nationala pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior) care da acreditarile, ci transmitea unei societati comerciale, Romdidac S.A., cu care are contract, modelul de diplome ce trebuie tiparite. Atat. Romdidac S.A., la randul sau, primea de la universitati un numar de cereri de diplome, elibera volumul de formulare de diplome cerut, verificand in Monitorul Oficial daca universitatea respectiva este acreditata, dar nu si daca toate specializarile pentru care erau eliberate acele diplome erau sau nu acreditate. Asa s-a ajuns ca diplome cu antetul ministerului sa ajunga la absolventi care au finalizat