Raportul pe Justitie prezentat de Comisia Europeana nu recomanda activarea clauzei de salvgardare pentru Romania, insa monitorizarea va continua pana cand sistemul judiciar va indeplini toate cerintele si va functiona corect.
"Anul acesta s-au inregistrat progrese. Structurile necesare sunt inregistrate, insa implementarea lor mai lasa de dorit. Sistemul se afla inca sub o presiune politica. Comisia va evalua din nou situatia in vara anului 2010. Pentru ajutarea accelerarii reformei Comisia a oferit 16 recomandari pentru Romania si 21 pentru Bulgaria", a declarat miercuri reprezentantul CE, Johannes Laitenberger.
Comisia Europeana a prezentat miercuri la Bruxelles raportul de monitorizare pe Justitie a Romaniei care a oferit o privire generala a evolutiilor din ultimul an.
"Astazi (miercuri n.red) s-a adoptat cel de-al treilea raport anual care ofera o privire generala a evolutiilor inregistrate de un an incoace si a deficientelor inregistrate. Mecanismul de cooperare functioneaza, exista un avant de reforma in ambele state. Este vorba de efort tehnic. Au fost reforme judiciare si in domeniul coruptiei, dar nu suficiente", se mai arata in raport.
Johannes Laitenberger, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a criticat modul prin care Romania conduce cu ajutorul ordonantelor de urgenta.
"In aceasta situatie nu este surprinzator rezultatul. Exista decizii contradictorii, intarzieri nenecesare abordate printr-un mozaic legislativ din ordonannte de urgente si decizii legislative. Pe viitor speram la un consens politic amplu care sa sprijine reforma, pentru ca justitia este inca politizata.
Exista de fapt riscul ca aceasta retea din ce in ce mai mare de legislatii sa paota crea anumite preocupari, iar principalul obiectiv e pierdut de vedere", se mai arata in raport.
Comisia Europeana