Procurorul general al României Codruţa Kovesi afirmă că raportul CE prezintă obiectiv şi punctual problemele supuse monitorizării din justiţia română, din perspectiva situaţiei actuale din România.
"Mă bucură faptul că experţii Comisiei Europene au remarcat şi au apreciat măsurile luate în cadrul Ministerului Public, în ceea ce priveşte combaterea corupţiei la nivel local, respectiv elaborarea ghidului de bune practici în acest domeniu, întocmirea strategiilor locale de combatere a corupţiei şi constituirea reţelei de procurori care lucrează în acest domeniu", a declarat procurorul general al României, Codruţa Kovesi, după publicarea raportului pe justiţie.
Mulţumirea lui Kovesi vine şi după ce raportul a punctat pozitiv pe rolul şi demersurile procurorului în promovarea recursurilor în interesul legii, dar şi sub aspectul unificării practicii judiciare, secţiune unde România a fost atenţionată explicit.
Vrea intrumentele manageriale ale CSM
"Cu toate dificultăţile create de lipsa acută de personal, aprecierile pozitive ale activităţii procurorilor, consemnate în raport, demonstrează că activitatea Ministerului Public este în acord cu obiectivele CE", a arătat Kovesi. Raportul CE critică instituţiile abilitate pentru constrângerile impuse procurorului general, pentru lipsa instrumentelor manageriale în domeniul resurselor umane - cu privire la angajarea, evaluarea, instruirea, transferarea şi sancţionarea, care toate cad în sarcina CSM.
"Procurorul general răspunde de întreaga activitate a procurorilor din Ministerul Public, însă instrumentele manageriale sunt la Consiliului Superior al Magistraturii", s-a plâns Kovesi. În raportul prezentat azi, dintre toate instituţiile vizate Ministerului Public este cel mai apreciat.
CITIŢI ŞI:
Justiţia din România, monitorizată încă