Comisia Europeană a publicat, astăzi, cel de-al cincilea raport privind progresele realizate de România şi Bulgaria în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei. Ţara noastră a primit 16 recomandări din partea oficialilor de la Bruxelles, în timp ce Bulgaria 21. Sursa: WikipediaSursa: Mediafax
1 /.
14.50. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este criticat cu moderaţie, fiind încurajat să coopereze mai mult cu Ministerul Public şi să-şi intensifice activitatea, contribuind la reformarea reală a sistemului.
14.45. Alte recomandări ale justiţiei sunt îmunătăţirea personalului judiciar, accelerarea măsurilor de prevenire a corupţiei şi consolidarea rolului ÎCCJ.
14.43 Una dintre recomandări este adoptarea unei legi care să prevadă eliminarea suspendării judecării cauzelor atunci când se invocă excepţii de neconstituţionalitate."Va fi important ca executivul să convină cu legiuitorul asupra modificării legii privind funcţionarea Curţii Constituţionale, astfel încât să se elimine suspendarea judecării cauzelor atunci când pârâtul/învinuitul invocă excepţia de neconstituţionalitate" scrie raportul. Documentul mai susţine că excesele de natură procedurală care implică invocarea excepţiei de ilegalitate, care duce, la rândul său, la suspendarea judecării cauzei, trebuie limitate prin lege.
Aceste probleme, care duc la întârzieri inacceptabile, ar trebui abordate fie în dezbaterile viitoare privind codurile de procedură fie, mai devreme, prin modificarea normelor de punere în aplicare relevante, se mai arată în raport.
14.40 Documentul mai notează că "noul Cod Penal adoptat, în mod paradoxal, scade pedepsele pentru corupţie, ceea ce e în contradicţie cu eforturile de combatere a corupţiei de până acum". DNA este din nou apreciat ca având un parcurs pozitiv de "investigaţii non-partinice", CE respingând ac