Raportul Comisiei Europene este rupt de realitatea sistemului judiciar de la Bucureşti, fiind prea diplomatic şi superficial, a declarat astăzi directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu. Iorgulescu a declarat că raportul nu prezintă în niciun fel problemele sistemului judiciar, nici măcar în privinţa obiectivelor de monitorizare. " Este extrem de diplomatic, suav, parcă s-a dorit să nu deranjeze pe nimeni,. Poate pentru că suntem şi noi stat membru, poate din cauza alegerilor şi schimbrărilor recente din forurile europene ", a declarat directorul CRJ, citată de NewsIn.
Avocatul a afirmat că raportul solicită studii de impact pe Coduri, dar nu prevede şi vreo critică asupra faptului că aceste studii ar fi trebuit făcute înainte de adoptarea Codurilor, potrivit legii româneşti.
În privinţa strategiei de resurse umane din sistemul judiciar, Iorgulescu a precizat că raportul CE recomandă modificarea acesteia, fără, însă, să facă măcar trimitere la faptul că noile Coduri vor impune shimbări majore în ceea ce priveşte personalul din justişie, ceea ce s-ar măsura tocmai prin studiile de impact.
Viziunea Ministerului Public concordă cu obiectivele fixate de Comisia Europeană
Cu toate dificultăţile create de lipsa acută de personal, aprecierile pozitive ale activităţii procurorilor consemnate în raport demonstrează că viziunea Ministerului Public concordă cu obiectivele fixate de Comisia Europeană, arată, miercuri, Ministerul Public, într-un comunicat de presă.
Reprezentanţii Ministerului spun că e nevoie, însă, de continuitate în implementarea proiectului care vizează întărirea capacităţii instituţionale a parchetelor de combatere a corupţiei.
" Raportul prezintă obiectiv şi punctual problemele supuse monitorizării din justiţia română, din perspectiva