"Ţara îşi omagiază marele erou!" - au titrat ziarele în rubricile aniversare ale congresului ce l-a adus la putere pe Ceauşescu. Spre petrecerea de pe Muntele Găina au pornit din toată ţara tineri cu corturi şi autocare cu sindicalişti şi artişti amatori.
"SOCIALISMUL CU FAŢĂ UMANĂ" ÎN VARIANTĂ NAŢIONALĂ
În vreme ce la Moscova şi în alte capitale ale ţărilor frăţeşti s-a reluat lozinca "primăverii de la Praga" (1968) a "socialismului cu faţă umană", Ceauşescu insista asupra primatului său şi în respectiva inovaţie ideologică. "Socialismul construit cu poporul şi pentru popor" era lozinca ("principiul") PCR. Argumentaţia cauzelor şi efectelor se făcea cu citate din Ceauşescu. Un citat ca acesta era oriunde bun de folosit: "În întreaga noastră activitate am pornit de la teza ştiinţifică a construirii socialismului cu poporul şi pentru popor, de la faptul că tot ceea ce realizăm în societatea noastră trebuie să se realizeze cu oamenii, pentru oameni, să asigure ridicarea continuă a gradului de civilizaţie, a bunăstării materiale şi spirituale a întregului popor".
Dacă aşa zisese Ceauşescu, nu mai era cale de-ntors!
ANCHETĂ DE OPINIE
Unde îţi petreci concediul ori vacanţa, ce-ţi place să mănânci, ce te face să te îndrăgosteşti, la ce agresivităţi fizice ori verbale ai fost ori eşti supus - erau teme de nepermis agendei gazetarului angajat la România Liberă şi Scînteia. Genul anchetei de opinie se practica însă şi aici, dar... în sens superior. Adică exclusiv anchetă social-politică. Astfel că ancheta zilei la România Liberă a fost tocmai pe tema "construirii socialismului cu poporul şi pentru popor". Inedit în istoria genului - realizatorii anchetei (Traian Gânju "cu sprijinul corespondenţilor") nu întreabă nimic! "Intervievaţii" - ingineri, maiştri, muncitori, cooperatori - par să vorbească de la sine. Cu următoarele con