Tot mai mulţi turişti vin cu mâncare şi băutură de acasă, în lăzi frigorifice, pentru a face economie. Lada frigorifică este un articol de plajă obligatoriu în vreme de criză, iar, pentru cârciumarii de pe plajă, aceasta este invenţia care le strică afacerea. Cutiile frigorifice costă câteva zeci de lei şi salvează o bună parte din bugetul de vacanţă al familiei. Mulţi turişti au realizat acest lucru aşa că, printre lucrurile necesare petrecerii vacanţei la mare, au strecurat şi lada frigorifică. Pe plajă, frigiderul portabil a devenit aproape la fel de important ca şezlongul şi umbreluţa de soare.
La orele amiezii, turiştii deschid lada şi amenajează pe capacul ei un adevărat picnic. „Mâncarea se păstrează foarte bine chiar şi o zi întreagă, mai ales dacă aşez lada la umbră. La fel, băuturile pe care le îngheţ în prealabil“, spune Elena din Ploieşti. Şi-a cumpărat lada în urmă cu o săptămână, special pentru sejurul la mare. Scuteşte, astfel, banii pe care i-ar fi dat pe mâncarea de la o cârciumă şi despre care nici nu ştie ce fel de produse conţine. În plus, ea nu pierde timpul să meargă până restaurant şi să aştepte comanda.
„Îmi iau bere la cutie din supermarket şi o păstrez rece, pe plajă. Am făcut socoteala şi am ajuns la concluzia că beau cinci beri din ladă cu banii pe care i-aş fi dat pe una singură, la terasă“, spune soţul Elenei, mulţumit de afacerea făcută.
Cârciumarii au declarat război lăzilor
Pentru cârciumari, însă, lada frigorifică este o problemă. Sunt nemulţumiţi de clienţii care au ales metoda inteligentă de economisire a banilor, dar, cum nu o pot interzice, îi acuză că în acest fel fac mizerie pe plajă.
„Vin cu mâncare de acasă, dar mizeria o lasă pe plajă!“, spune cu năduf barmanul unei terase din Mamaia, supărat şi pe camerele de hotel dotate cu frigider. „ Turiştii îşi cumpără m