Expoziţia „Pictori români în Bretania“, care va fi găzduită până la 4 octombrie 2009 de Muzeul Departamental Breton din Quimper, a fost lăudată de presa franceză şi i-a impresionat pe vizitatori. „Pictori români în Bretania“ cuprinde 77 de lucrări de pictură şi grafică, care au fost realizate în Bretania de artişti români, între anii 1880 şi 1940. Printre artiştii ale căror opere se află în expoziţia de la Muzeul Departamental Breton din Quimper (Franţa) se numără Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Eustatiu Stoenescu, Iosif Iser, Jean Al. Steriadi, Elena Popea sau Nicolae Grant.
Aceştia au călătorit şi au lucrat mai ales în departamentul Finistère (termenul provine din latinescul „Finis Terrae“, care înseamnă „Capătul Pământului“) din Bretania.
Inspirat de Grigorescu
Philippe Le Stum, director al Muzeului Departamental Breton din Quimper, a declarat pentru un cotidian francez că ideea unei retrospective de anvergură dedicată pictorilor români care au călătorit în Bretania i-a venit după ce a văzut pânzele lui Nicolae Grigorescu. Acesta a fost primul artist român care a imortalizat oraşul medieval Vitré, în 1878.
Convins că Grigorescu nu este singurul pictor român captivat de peisajele din Bretania, Le Stum a luat legătura cu Muzeul Naţional de Artă al României, care a realizat selecţia lucrărilor ce pot fi admirate de publicul francez la Quimper, până la 4 octombrie 2009.
Cotidianul „Le Télégramme“ a scris: „Expoziţia are meritul de a prezenta, în premieră, publicului local această «viziune românească» asupra regiunii şi asupra locuitorilor săi, dar şi de a revela «creatori europeni necunoscuţi»“.
Cea mai apreciată este seria de desene ce înfăţişează monumentala panoramă a oraşului Concarneau – un proiect de decoraţie murală, realizat în 1931 de Constantin Petr