Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat astăzi, după prezentarea raportului pe justiţie al Comisiei Europene, că acesta acoperă evoluţiile din cele patru domenii specifice cuprinse în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, fiind rezultatul unei evaluări permanente. " Credem că principalele concluzii sunt că Guvernul României, inclusiv Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, din care fac parte şi DNA şi DIICOT, au reuşit să obţină progrese, eliminând perspectiva activării clauzei de salvgardare ", a mai spus ministrul Justiţiei , care a menţionat că raportul are o substanţă preponderent tehnică.
El a declarat că raportul CE relevă că reforma justiţiei nu trebuie politizată şi că este nevoie ca voinţa politică să fie mai clar exprimată, fiind necesar un consens al tuturor instituţiilor pentru independenţa sistemului şi decizii rapide în anchetele de corupţie
Predoiu a spus că a luat act de comentariile apărute înainte de prezentarea raportului de astăzi.
Raportul nu trebuia să acopere întregul sistem judiciar ci doar patru domenii, a precizat Predoiu, adăugând că nu are nicio problemă în privinţa evaluării făcute de Comisia Europeană în 2008 şi 2009.
El a mai spus că " România va rămâne în continuare angrenată în reformarea sistemului judiciar indiferent dacă monitorizarea va continua sau nu ".
Predoiu a declarat că este mândru de faptul că Ministerul Justiţiei a reuşit să realizeze cele două coduri, civil şi penal.
Comsia Europeană a prezentat astăzi concluziile raportului de monitorizare privind reforma justiţiei din România.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Laitenberger, a declarat că acest raport ar trebui văzut ca o încurajare.
"Nu vorbim despre sancţiuni ci despre obţinerea unor progrese, în ceea ce priveşte ritmul,