Discursul de la Cotroceni a avut drept noutate nu denunţarea presei, ci denunţarea "oamenilor politici slabi, care pun la dispoziţia mass-media bani publici". Referirea e la Monica Iacob Ridzi.
Marţi, 14 iulie 2009, în doar o oră şi ceva, Traian Băsescu a tranşat cazul Ridzi. Ministrul Tineretului şi Sportului a demisionat, preşedintele i-a semnat revocarea şi, desigur, a semnat şi numirea unui nou ministru. Până marţi, 14 iulie 2009, m-am întrebat şi eu, ca toată lumea, de ce tace Traian Băsescu. Ba chiar la un moment dat m-am şi avântat în avansarea unor răspunsuri posibile.
Publicate sub titlul De ce tace Traian Băsescu?, toate cele trei ipoteze au fost infirmate de desfăşurarea ulterioară a evenimentelor. Strălucită dovadă că nimeni nu e profet în presa lui. Lipsa îndelungată a unei reacţii din partea lui Traian Băsescu a stârnit uimiri nu numai în rândul adversarilor, ci şi în rândul susţinătorilor săi din presă, deoarece se presupuneau pierderi substanţiale de procente în sondaje. Deşi un sondaj CCSB a infirmat bănuiala, comportamentul preşedintelui a continuat să nedumerească. S-a făcut atunci următorul raţionament:
1) O parte din bani a mers la campania pentru Elena Băsescu.
2) Traian Băsescu nu reacţionează deoarece:
a) se teme de dezvăluirile Monicăi Iacob Ridzi;
b) e îndatorat sentimental faţă de amica fiicei sale.
Marţi, 14 iulie 2009, Traian Băsescu a semnat demisia Monicăi Iacob Ridzi fără să clipească. E greu de crezut că l-a forţat ceva exterior. Excepţie făcând nevoia de a acoperi scandalul sexual SIE - MAE de la Chişinău, izbucnit luni, 13 iulie 2009, în zilele premergătoare demisiei nu s-a întâmplat nimic deosebit în stare să-l determine pe Traian Băsescu la o asemenea reacţie. În aceste condiţii, întrebarea trebuie modificată niţel: De ce a tăcut Traian Băsescu timp de