Nici nu s-a terminat criza economică, iar analiştii se tem deja că se prefigurează încă una, pornită din zona Asiei. China şi India, statele cu cea mai mare populaţie de pe glob, încep să se confrunte cu o problemă pe care o au în special ţările dezvoltate: îmbătrânirea. Cu 1,4 miliarde de locuitori în 2008, China este ţara cu cea mai mare populaţie din lume. Din cele 506 milioane de oameni cu vârsta peste 65 de ani care trăiau în 2008 în toată lumea, 106 mil
Nici nu s-a terminat criza economică, iar analiştii se tem deja că se prefigurează încă una, pornită din zona Asiei. China şi India, statele cu cea mai mare populaţie de pe glob, încep să se confrunte cu o problemă pe care o au în special ţările dezvoltate: îmbătrânirea.
Cu 1,4 miliarde de locuitori în 2008, China este ţara cu cea mai mare populaţie din lume. Din cele 506 milioane de oameni cu vârsta peste 65 de ani care trăiau în 2008 în toată lumea, 106 milioane erau chinezi. Conform statisticilor, în 2050 numărul chinezilor de peste 65 de ani va creşte cu 209%.
Acest fenomen pare a fi reversul medaliei în privinţa legii copilului unic aplicată de guvernul chinez.
Cu 1,1 miliarde de locuitori, India se află pe locul al doilea ca număr de locuitori, după China, iar numărul persoanelor în vârstă nu încetează să crească. În jurul anului 2050, India va avea, conform estimărilor, 1,8 miliarde de locuitori şi o creştere de 274% a numărului de persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
Consum mai mic şi mai puţină forţă de muncă
Pentru mecanismul economic, fenomenul de îmbătrânire are cel puţin două consecinţe clare: din ce în ce mai puţină forţă de muncă şi un consum din ce în ce mai mic.
Lipsa pe viitor a unei forţe de muncă ar înseamna la un moment dat o scădere a producţiei atât în majoritatea sectoarelor industriale, cât şi în agricultură, ceea ce ar duce la încetinirea ritm