Raportul Comisiei Europene privind starea Justitiei in Romania anunta continuarea monitorizarii domeniului cu inca un an, intre justificarile acestei decizii numarandu-se presiunile politice si tergiversarea proceselor.
Raportul tehnic al Comisiei Europene (CE) care insoteste raportul Executivului european privind justitia din Romania sustine ca este uimitor faptul ca in cele 462 de dosare ala DNA aflate in judecata la 24 aprilie curent nu a fost pronuntata pana acum nicio sentinta intr-o prima instanta, in vreme ce in cazurile examinate anterior acestei date, durata unui proces de coruptie este de cel putin doi ani.
"Intre aceste cazuri este cel al unui fost vicepremier (George Copos - n.n.) care a fost trimis in judecata in 6 iunie 2006 (in dosarul Loteria - n.n.). Procesul dureaza de peste trei ani fara ca actul de acuzare sa fi fost citit. Singurele actiuni in acest caz
s-au limitat la chetiuni de procedura. Ancheta in acest caz a durat un an", se arata intr-o nota de subsol a raportului tehnic.
Comisia Europeana a dat ieri publicitatii raportul privind progresele in Justitie ale Romaniei si Bulgariei, stabilind ca nu se impune aplicarea clauzei de salvgardare (un mecanism de constrangere impus in Tratatul de aderare care, odata aplicat, ar conduce la nerecunoasterea deciziilor instantelor romanesti in UE), insa monitorizarea (asa-numitul Mecanism de Cooperare si Verificare, MCV) va continua.
In consecinta, clauza de salvgardare nu va mai fi aplicata niciodata, intrucat, potrivit Tratatului de aderare, ea poate fi invocata doar pana la finele acestui an, in vreme ce urmatorul raport pe justitie va aparea vara viitoare.
Pe de alta parte, raportul naruie sperantele politicienilor romani care doreau ca monitorizarea sa fie ridicata chiar anul acesta. In ciuda acestui fapt, mediul judiciar (in frunte cu presedintele Consiliu