Instituţiile de cultură ignoră astfel un ordin ministerial care prevede că obiectele de tezaur trebuie să fie asigurate.
Comorile cele mai de preţ ale judeţului Botoşani sunt lăsate de autorităţi la voia întâmplării. Vasele de Cucuteni, multe dintre ele unice, expuse la Muzeul Judeţean de Istorie, dar şi obiectele din Casele Memoriale „Nicolae Iorga“ şi „Geoge Enescu“ se pot pierde în orice moment. Deşi au o valoare inestimabilă, obiectele care fac cunoscut numele judeţului în ţară şi peste hotare nu sunt asigurate, iar în cazul unui furt, al unui incendiu sau a unei distrugeri ar dispărea.
„Tezaurul Muzeului Judeţean nu este asigurat. Doar bunurile care fac obiectul unor expoziţii internaţionale, care nu pot fi trecute la vamă fără poliţă au asigurare ”, spune Lucica Pârvan, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani. Singura formă de „asigurare” este cea a păstrării obiectelor la vedere.
„Exponatele din muzeu sunt puse în vitrine. Mă îndoiesc că cineva ar putea fura în timpul zilei ceva, iar pe timp de noapte avem paza proprie. La Casa Memorială «Nicolae Iorga», la Casa «George Enescu» şi la Secţia de Artă sunt instalate sisteme de alarmă”, adaugă directorul Muzeului Judeţean, care se aşteptă ca până în 2010 un specialist din cadrul Ministerului Finanţelor să facă o evaluare a bunurilor.
Asigurarea patrimoniului, obligaţie de la Minister
Casa în care a copilărit cel mai mare istoric al tuturor timpurilor este dotată doar cu un sistem de alarmă. La fel şi Casa „George Enescu“ de la Liveni. Potrivit Lucicăi Pârvan, ministrul Culturii Cultelor şi Patrimoniului Naţional a emis un ordin prin care cere asigurarea obligatorie a bunurilor culturale. „Pentru ca să asigurăm toate aceste lucruri avem nevoie şi de bani”, suliniază Lucica Pârvan. Reprezentanţii Consiliului Judeţean recunosc importanţa asigurării tezaurului adăpostit de muzee,