Investitorii pe Bursa anticipeaza prognozele de crestere economica cu un an inainte, astfel ca daca in 2010 Romania ar urma sa aiba o evolutie pozitiva a economiei, Bursa ar incepe sa creasca inca de pe acum, spune Horia Braun, directorul de investitii al celui mai mare fond de pensii, ING, cu active de circa 145 mil. euro.
"Daca investitorii ar anticipa ca anul viitor se va relua cresterea economica la un nivel apropiat de PIB potential, acest lucru s-ar vedea inca de pe acum pe Bursa. Dar nu se vede. Incertitudinile sunt foarte mari, iar Romania pare sa fie mai corelata cu evolutiile de pe piata financiara internationala", apreciaza Horia Braun, 36 de ani, fostul sef al serviciului de modelare din Directia de Politica Monetara si Modelare Macroeconomica a BNR, intr-un interviu acordat ZF.
Directorii de investitii urmaresc in general toti indicatorii care apar privind evolutia economiei, inflatie, productie industriala, constructii.
"Nu pot sa fac un top trei. Urmarim toti indicatorii, pentru a avea cat mai multa informatie in construirea strategiei. Declaratiile oficialilor le luam insa cu prudenta. De exemplu, anul trecut in toamna numai statul credea ca vom avea o crestere economica de 4% in 2009", spune Braun.
In orice caz, fondurile de pensii nu investesc masiv in actiuni din mai multe motive, printre care lichiditatea scazuta si preferinta lor pentru active sigure, mai ales in aceasta perioada. Fondurile de pensii cu risc mediu (asa cum sunt toate pe piata locala, exceptand Generali Pensii care are un grad ridicat de risc) sunt obligate prin lege sa investeasca o pondere intre 65-85% in active sigure. Astfel, desi fondurile de pensii pot investi pana la 15% in actiuni, la sfarsitul lunii iunie acestea aveau doar 3,65% din plasamente in actiuni.
"O investitie masiva a fondurilor de pensii pe Bursa se va vedea in momentul cand econo