În prima şedinţă de Consiliu Local, aleşii timişorenilor vor discuta despre scumpirile la căldură, apă şi canalizare. Municipalitatea propune o serie de scumpiri la utilităţi. Pentru apa potabilă se propune o creştere a preţului de la 2,18 lei pentru un metru cub, la 2,28 de lei metrul cub. La canalizare se propune o creştere de la 1,37 lei pe metru cub, la 1,44 de lei. Potrivit raportului care va fi înaintat consilierilor locali, scumpirea este cauzată de nevoia de ajustare la inflaţie. „Majorarea tarifelor va avea loc cel puţin de două ori pe an, dar nu mai târziu de întâi ianuarie şi întâi iulie, în funcţie de indicele de inflaţie”, se arată în raport.
Scumpirea pe timp de criză, contestată
Părerile pe tema scumpirilor la utilităţi sunt împărţite în fiecare cartier. „E absurd să faci scumpiri pe timp de criză. Nu sunt bani, iar noi ne apucăm să scumpim. În loc să se ia măsuri să le fie oamenilor mai bine, ei dau cu scumpirile”, a spus preşedintele consiliului de cartier Martirilor, Viktor Cserb. În alte cartiere vestea scumpirii la apă şi canal nici nu a ajuns. „Nu am ştiut că se scumpeşte, dar dcă este o creştere de la 2,18 la 2,28 nu este foarte mult”, a spus preşedintele consiliului de cartier Circumvalaţiunii, Ion Sântea.
Dosare penale pentru declaraţii false la subvenţiile de căldură
Dacă la apă şi canal poziţiile sunt împărţite, pentru scumpirea căldurii cu 15 %, timişorenii se opun vehement, fapt confirmat şi în dezbaterea publică organizată în această săptămână. Timişorenii sunt revoltaţi de modul în care primăria acordă subvenţiile la căldură, ajutoare prin care se pierd sume importante de bani. „Ştiu eu caz în care o familie are magazin şi hotel la Buşteni şi primeşte ajutor la încălzire. Dacă nu s-ar mai acorda astfel de subvenţii s-ar putea majora doar cu 10 % spre exemplu”, a mai spus Ion Sân