Industria grea din statele situate in Europa de Est, candva punct de referinta pentru "economiile planificate" guvernate dupa principii comuniste, a supravietuit colapsului regimului in urma cu 20 de ani, insa este posibil sa nu aiba forta necesara sa reziste pana cand actuala criza economica se va fi terminat, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Recesiunea mondiala, care a afectat puternic economiile din regiune, a caror crestere se bazeaza in principal pe exporturi, ameninta sa transforme fostele motoare de crestere ale perioadei comuniste si post sovietice in istorie, si odata cu eliminarea lor sa provoace o crestere puternica a ratei somajului care sa conduca la numeroase presiuni sociale.
Siderurgia, cu motoarele turate doar la jumatate
Producatorii europeni de otel au rulat in acest an la 55% pana la 60% din capacitatea lor, au micsorat investitiile si au redus numarul de slujbe pentru a rezista celei mai grave recesiuni de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.
Dunaujvaros, fostul Sztalinvaros (Orasul lui Stalin), situat la 70 de kilometri sud de Budapesta, gazduieste cea mai mare fabrica producatoare de otel din Ungaria, Dunaferr.
Compania, o unitate a Donbass Group din Ucraina, se confrunta cu o scadere de 40% a veniturilor din vanzari in primul trimestru si a anuntat ca va concedia 400 de muncitori si va oferi sansa de a se pensiona inainte de vreme altor sute de angajati pentru a "suporta" mai bine criza. Dupa ce procesul de restructurare se va fi incheiat, compania va mai numara 7.200 de angajati.
Unitatea ceha a ArcelorMittal, situata in nord-estul statului, regiune unde somajul este una dintre principalele probeleme, utilizeaza doar 35% pana la 45% din capacitatea sa, din cauza lipsei de comenzi.
DAM, o companie producatoare de otel in nord-stul orasului Miskolc, a fost inchisa pentru mai mult de sase lun