CE cere consultarea publică pe Coduri şi adoptarea lor rapidă
Monitorizarea va fi eliminată doar când toate obiectivele vor fi îndepliniteRomânia se confruntă în continuare cu dificultăţi legate de faptul că cele două Coduri, Civil şi Penal, nu au fost niciodată revizuite în totalitate, ceea ce a dus la o serie de modificări legislative şi la numeroase ordonanţe de urgenţă, se arată în raportul CE publicat ieri. În această situaţie, apreciază Comisia Europeană, nu este surprinzător faptul că jurisprudenţa sistemului judiciar românesc este contradictorie, ceea ce duce la întârzieri nejustificate, care, la rândul lor, sunt abordate printr-un amalgam legislativ de ordonanţe de urgenţă, norme şi practici de punere în aplicare.
Astfel, CE cere României să realizeze o consultare publică şi să adopte cât mai curând Codul de Procedură Civilă şi Codul de Procedură Penală, potrivit documentului publicat pe site.
De la raportul Comisiei din 2008, "România a întreprins o serie de măsuri binevenite" în vederea relansării procesului de reformă, arată concluziile raportului, adăugând că "s-a dat un nou impuls în acest sens, care a dus la întreprinderea unor măsuri pozitive".
Având în vedere constatările de mai sus, Comisia ne invită să întreprindem acţiuni în mai multe domenii, urmând ca România "să efectueze o evaluare amănunţită a impactului celor 4 Coduri asupra funcţionării sistemului judiciar şi asupra organizării instanţelor şi Parchetelor şi să cuantifice mijloacele bugetare necesare punerii lor în aplicare".
De asemenea, Comisia cere ţării noastre "să realizeze o consultare publică cu privire la Codul de Procedură Civilă şi la Codul de Procedură Penală şi să le adopte cât mai curând", precum şi să "faciliteze intrarea rapidă în vigoare a celor 4 coduri, prin adoptarea unei legi de punere în aplicare care să asigure coerenţa cadrului legislativ".Am s