Trei producători de lactate din România au intrat în insolvenţă. Alţii se pregătesc de fuziuni şi achiziţii. Între timp, fermierii se luptă pentru supravieţuire, mizând pe majorarea subvenţiilor, până la un nivel comparabil cu cel al sumelor încasate de competitorii europeni. Sursa: AFP
1 /.
“În ceea ce priveşte fuziunile, semnalul a fost deja dat, iar companiile aşteaptă cel mai bun moment pentru a face o mişcare în acest sens. Lactate Harghita şi Primulact au început deja procesul de fuziune. Delaco şi-a anunţat intenţia de a prelua un procesator din judeţul Brăila”, a declarat pentru evz.ro directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Valentin Blănaru.
La sfârşitul anului 2008, pierderile companiei Brailact, producătorul lactatelor Brenac, se ridicau la 11,6 milioane de euro. În luna mai 2009 compania a intrat în stare de insolvenţă. Alţi 35 de producători din cei 85 care au implementat proiecte cu fonduri SAPARD “întâmpină dificultăţi”, potrivit directorului general al APRIL.
Termen prelungit pentru investiţiile în retehnologizare
Dintre procesatorii din România, doar 70 au dezvoltat linii de producţie care respectă standardele impuse de Uniunea Europeană. Pentru ceilalţi 130 de procesatori, care au demarat deja investiţii substanţiale în retehnologizare, s-a reuşit obţinerea unei derogări.
Iniţial, investiţiile trebuiau finalizate până la 31 decembrie 2009. În baza noii înţelegeri, guvernul trebuie să negocieze cu reprezentanţii UE un nou termen. Ministrul Ilie Sârbu declara recent că termenul va fi prelungit cu doi ani, însă nu a fost semnat niciun acord cu forurile europene în acest sens.
Laptele românesc nu respectă standardele europene
Potrivit şefului de la agricultură, 61% din laptele produs în România este conform normelor e