În ultimele luni târgoviştenii au putut observa cum copacii din Parcul Mitropoliei, în special, au luat o nouă înfăţişare. Această acţiune vizează nu numai aspectul estetic ambiental dar are şi o certă utilitate. În ultima perioadă parcul devenise impracticabil din cauza ciorilor care colonizaseră în număr mare arborii. De asemenea crengile de mari dimensiuni, crescute la întâmplare puteau constitui un real pericol în cazul ruperii, cu atât mai mult cu cât în ultima vreme fenomenele meteorologice extreme s-au înmulţit.
Infrastructura verde, o prioritate
În Europa, arborii sunt consideraţi parte a infrastructurii, ei practic constituie infrastructura verde în mediul urban. „Ca orice alt element de infrastructură, drumuri, căi de comunicaţii, au nevoie de întreţinere permanentă, pentru că altfel, dacă sunt neglijaţi, arborii pot ajunge la un stadiu în care nu se mai poate interveni asupra lor fără riscul de a le afecta sănătatea şi s-ar impune tăierea lor definitivă. Prioritare sunt trei lucruri, siguranţa publică, sănătatea arborilor şi nu în ultimul rând aspectul estetic”, declară Ştefan Nica, unul dintre administratorii firmei InfraServ, cea care se ocupă de cosmetizarea arborilor din Târgovişte.
În România, nu a fost abordată, în mod planificat, cosmetizarea arborilor, mai degrabă se reacţiona la probleme pe măsură ce acestea apăreau. Ne aducem cu toţii aminte de incidente petrecute la noi sau de tragediile din mai multe oraşe ale ţării, când crengi desprinse din copaci au făcut victime umane şi pagube materiale. „Strategia noastră implică toaletarea preventivă a arborilor în baza unui plan prestabilit pentru a minimiza şansele producerii accidentelor cauzate de arbori”, adaugă Ştefan Nica.
Nu oricine poate tăia copacii din Târgovişte
Arboricultura este o ştiinţă care se ocupă cu management