KKR, fondul de investitii care a achizitionat divizia sud-coreeana a companiei Anheuser-Busch InBev in luna mai, a renuntat la intentia de a depune o oferta pentru activele din Europa Centrala si de Est ale producatorului de bere dupa ce nu a reusit sa obtina finantare de la banci, conform unor surse familiare cu situatia, citate de Bloomberg.
Fondurile CVC Partners si TPG Capital, cu sediul in Fort Worth, Texas, intentioneaza sa inainteze oferte pe 27 iulie pentru activele respective ce includ fabricile de bere din Ungaria, Bulgaria si Romania, au declarat sursele citate mai sus. AB InBev ar putea sa nu obtina cei 2,6 miliarde de dolari (1,8 mld. euro) pe care-i dorea pentru divizia respectiva avand in vedere ca atat CVC, cat si TPG intampina dificultati in a obtine finantare, spun sursele citate.
Potrivit anuarului "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania 2008", divizia din Romania a AB InBev era evaluata la 335 de milioane de euro. Compania detine in Romania doua fabrici.
"Este foarte dificil sa obtii finantare in acest moment", a declarat Tim Friedman, director de comunicare in cadrul firmei de cercetare Preqin cu sediul in Londra, care colecteaza date privitoare la tranzactiile incheiate de fondurile private de investitii (private equity). "Orice fond de private equity va trebui sa vina cu foarte multe fonduri proprii pentru a finanta o tranzactie de o asemenea amploare", a adaugat Tim Friedman.
Firmele de private equity se lupta sa investeasca cele 507 miliarde de dolari de care dispun sub forma de cash dupa ce imprumuturile de care se folosesc pentru preluari s-au evaporat pe fondul crizei pietelor de credit, conform firmei de cercetare Preqin. In mod tipic, firmele de LBO isi finantau aproximativ doua treimi din preluari prin imprumuturi bancare.
CVC, care investeste fonduri private equity in valoare de 16 de miliarde de e