Principalii operatori de clinici private au inregistrat cresteri cuprinse intre 20 si 70% in primul semestru al acestui an, piata continuand in acest fel tendinta ascendenta manifestata de la inceputul anului.
Serviciile medicale se numara printre domeniile mai putin afectate de criza economica, insa dupa bilantul primului semestru jucatorii au inceput sa vorbeasca si de scaderile ce ar putea sa apara la sfarsit de an.
"Industria medicala nu are cum sa nu preia si ea criza economica. Am putea vorbi de scaderi in partea a doua a anului. Cine a reusit sa creasca puternic la inceputul anului va vedea evolutii mai moderate in semestrul doi", a spus Florin Andronescu, business developer al Sanador, una dintre primele zece retele de pe piata locala. Sandor a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri de 22,5 mil. lei (5,3 mil. euro), in crestere cu 38% comparativ cu perioada similara a anului trecut, in linie cu sumele bugetate initial.
Pentru intregul an 2009, Andronescu mizeaza pe un avans de 25%, ceea ce inseamna o incetinire a ritmului de crestere.
Si spitalele private merg bine
Dintre spitale, Euroclinic a avut in primul semestru venituri mai mari cu 45% fata de aceeasi perioada din 2008. Evolutia s-a bazat pe cresterea numarului de pacienti noi si pe activitatea chirurgicala. Reprezentantii Euroclinic estimeaza ca acest ritm se va mentine pana la sfarsitul anului.
"Anul acesta gradul de ocupare in spital a fost de 65%, comparativ cu 40% anul trecut", a spus Catalin Popa, CEO al Euroclinic.
Planurile Euroclinic pentru urmatoarea perioada prevad investitii in trei clinci private si largirea spitalului, proiecte care necesita fonduri de trei milioane de euro. Spitalul a trecut pe profit operational in prima jumatate a acestui an, pentru prima data de la lansare. Unitatea are in total 75 de paturi. Medsana, o