Noua substanţă este naturală, biodegradabilă şi este considerată materialul din care se poate fabrica orice. Înlocuitorul plasticului se poate obţine prin combinarea celulozei, a plantelor industriale şi a ligninei, substanţă ce dă tărie lemnului, căpătând forma unor granule ce pot fi topite. Lemnul lichid, o substanţă pe bază de celuloză, lignină şi plante industriale, ar putea înlocui în câţiva ani masele plastice. Descoperirea aparţine unor cercetători de la Institutul de Tehnologie Chimică din Pfintzal, Germania, care preconizează că acest nou produs va putea fi folosit în scurtă vreme la fabricarea mobilierului sau chiar a caroseriilor.
Experimentele au fost făcute cu deşeuri de la fabricile de hârtie şi s-a observat că lignina, produs natural ce dă tărie lemnului, în combinaţie cu ceara, cu plantele industriale şi cu alte materii vegetale formează o substanţă de o consistenţă asemănătoare plasticului.
Lignina poate fi extrasă din deşeurile de hârtie, dar nu este necesară în producerea hârtiei, care trebuie să fie cât mai flexibilă, iar extragerea ei nu împiedică procesul de reciclare.
Printre avantajele folosirii acestui nou produs obţinut din substanţe naturale se numără lipsa substanţelor cancerigene, biodegradabilitatea şi faptul că poate fi reciclat de cinci ori la rând. Lemnul lichid, cunoscut şi sub denumirea de arboform, poate lua forma oricăror obiecte ce au componente din plastic, de la electrocasnice până la jucării.
Motorul şi bateria maşinilor, din arboform
Acest înlocuitor al plasticului previne absorbţia apei, izolează mirosurile neplăcute, se reciclează uşor, iar după reciclare proprietăţile sale nu se schimbă.
Utilizarea materialelor biodegradabile a devenit o preocupare majoră şi în industria auto. Astfel, Centrul de Cercetare al Companiei Ford din Aachen, Ger