Băncile vor prelua casele cumpărate prin credite garantate de stat, dacă Fondul de Garantare pentru IMM va refuza să plătească garanţia, şi nu vor mai fi obligate să respecte unele criterii pe întreaga durată a contractului, precum condiţiile de prudenţialitate bancară şi acoperirea teritorială. Asupra locuinţei cumpărate prin programul „Prima Casă” va fi instituită o ipotecă legală de rang I valabilă pe toată durata finanţării, iar în cartea funciară vo
Băncile vor prelua casele cumpărate prin credite garantate de stat, dacă Fondul de Garantare pentru IMM va refuza să plătească garanţia, şi nu vor mai fi obligate să respecte unele criterii pe întreaga durată a contractului, precum condiţiile de prudenţialitate bancară şi acoperirea teritorială.
Asupra locuinţei cumpărate prin programul „Prima Casă” va fi instituită o ipotecă legală de rang I valabilă pe toată durata finanţării, iar în cartea funciară vor fi notate interdicţia de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de 5 ani, precum şi interdicţia de grevare cu alte sarcini. Conform legii, instituirea unei ipoteci legale nu mai necesită încheierea unui contract de ipotecă.
„În cazul primirii de către finanţator (banca - n.r.) a refuzului de plată a garanţiei de la Fondul Naţional de Garantare şi Creditare a IMM, în temeiul convenţiei de garantare, finanţatorul are dreptul să înscrie în cartea funciară privilegiul reglementat prin Codul Civil, concomitent cu radierea din cartea funciară a ipotecii legale instituite în favoarea statului român”, se arată în hotărârea de modificare a normelor la programul „Prima Casă”, aprobată, miercuri, de Guvern şi obţinută de Mediafax.
Conform Codului Civil, „cei care au dat banii care au servit la achiziţia unui imobil sunt consideraţi creditori privilegiaţi asupra acelui imobil”.
Normele de bază rămân bătute în cuie
Actul normativ aprobat de G