Deşeurile din surse de iluminat, ce sunt dăunătoare mediului înconjurător, nu trebuie aruncate la voia întâmplării, deoarece conţin substanţe toxice. În ţară există aproape 2.000 de spaţii special amenajate, destinate colectării becurilor ce nu mai funcţionează.
Becurile fluorescente conţin mercur şi alte metale grele. Unde pot arunca românii becurile arse?
În fiecare judeţ există un anumit număr de „Colţuri Verzi“ unde cetăţenii pot arunca becurile ce se ard. În ţară, există acum aproape 2.000 de spaţii destinate colectării deşeurilor care provin din sursele de iluminat. Acestea sunt amplasate în câteva dintre marile magazine, în cadrul unor companii, în spitale, în şcoli sau în alte instituţii. Cei care au acasă astfel de deşeuri pot accesa site-ul www.coltverde.ro şi pot afla care este cel mai apropiat spaţiu de colectare.
Becurile fluorescente pot fi scoase în faţa blocului în prima sâmbătă a fiecărei luni împreună cu celelalte deşeuri electrice şi electronice?
Teoretic da, practic, nu se întâmplă acest lucru. Becurile arse nu se scot la „Marea Debarasare“ în primul rând pentru că nu e bine ca aceste deşeuri să fie pur şi simplu depozitate pe jos.
Dar locatarii ar putea să le adune într-o cutie.
În această situaţie nu mai putem vorbi, ca idee, de „Marea Debarasare“. Astfel stau lucrurile la spaţiile noastre de colectare. Acolo există nişte cutii unde lumea depozitează becurile arse. Spre deosebire de celelalte tipuri de deşeuri, cele electrice şi electronice nu pot fi lăsate nesupravegheate.
Becurile fluorescente, becurile cu diverse tipuri de descărcare, precum şi becurile pentru iluminatul stradal conţin în arzător metale grele, substanţe care sunt toxice. De fapt, reciclarea becurilor înseamnă separarea materialelor utile precum sticla sau metalul de materialul nociv, care de