Aurel Besliu, fostul presedinte al companiei Cocor Bucuresti (COCR), care controleaza magazinul cu acelasi nume din centrul Capitalei, a cerut discutarea in cadrul adunarii generale a actionarilor din august declansarea actiunii in raspundere impotriva a trei administratori, precum si a auditorului financiar.
Angajarea raspunderii administratorilor are loc daca se incalca o dispozitie legala, o prevedere a actului constitutiv sau o decizie a adunarii generale a actionarilor, in cazul existentei unui prejudiciu sau a unei culpe a administratorului. In cazul in care adunarea generala hotaraste declansarea actiunii, administratorii sunt considerati demisi si inlocuiti din functie.
Besliu, care controleaza in nume propriu si prin intermediul firmei Turnover ABC 16% din actiunile Cocor, se afla de mai multi ani in conflict cu actuala conducere, care a fost sustinuta pana in prezent de grupul format din fondul de investitii Broadhurst - administrat de Siminel Andrei, Daniel Stoica si Liviu Ursan, care detin impreuna putin peste 50% din actiuni.
Intrarea SIF Transilvania in actionariatul Cocor, dupa achizitia unui pachet de 10% de la SIF Muntenia, ar putea declansa din nou lupta pentru controlul companiei.
Miza este reprezentata de controlul unuia dintre cele mai bine pozitionate centre comerciale din Bucuresti, respectiv magazinul Cocor. La finele anului trecut, activele Cocor au fost reevaluate la 33 mil. euro, valoare care ia in calcul si lucrarile derulate pana in decembrie pentru modernizarea centrului comercial. Principala nemultumire a lui Besliu o reprezinta amanarea redeschiderii magazinului Cocor, programata initial pentru luna septembrie.
"Administratorii trebuiau sa finalizeze magazinul Cocor la 1 septembrie, in conditiile in care ei insisi au propus aceasta data in AGA. Dupa parerea mea, nefinalizarea proiectului la rosu la 1 septe