ATE Bank, o banca de talie mica controlata de grupul financiar elen ATE Bank, a reusit in primul semestru sa obtina cresteri de doua cifre atat pe creditare, cat si pe depozitele atrase de la clientela, mentinandu-se totodata pe profit.
Banca a incheiat primul semestru cu un profit net de 1,2 milioane de lei (281.000 de euro, calculat conform standardelor locale de contabilitate), dupa ce in 2008 avusese un castig net de 3,3 milioane de lei (0,9 mil. euro).
Soldul creditelor acordate de banca a urcat cu 12% in primele sase luni, pana la 666 de milioane de lei (158 de milioane de euro). Raportat la soldul creditului neguvernamental la luna mai (potrivit celor mai recente date ale BNR), banca are o cota de piata de 0,3%. Imprumuturile noi acordate clientilor individuali au reprezentat 22 de milioane de lei in primul semestru.
"Actionarii nostri sustin necesitatea de a ne face intrarea pe piata. Si nu o poti face daca atragi un client si nu ii oferi finantare atunci cand are nevoie", spune Alina Pascu, director general adjunct si membru in Consiliul de Administratie al ATE Bank Romania.
Grecii de la ATE au intrat pe piata locala in 2006, cand au preluat pachetul majoritar de actiuni al Mindbank, cea mai veche banca privata cu capital local din sistem, care ramasese insa de dimensiuni foarte mici, neavand in spate un actionar care sa ii ofere sustinere financiara.
In prezent, ATE Bank Grecia controleaza 74% din actiunile bancii, iar IFC (bratul de investitii private al Bancii Mondiale) are 15% din actiuni. Un pachet de 7% din actiuni este detinut de Uniunea Nationala a Cooperativelor Mestesugaresti (UCECOM). In primul semestru ATE Bank si-a majorat depozitele atrase de la clientela cu 47% in lei, pana la 291 de milioane de lei (69 de milioane de euro).
ATE Bank opereaza in prezent o retea de 32 de unitati teritoriale, insa pe pa