Finanţele bihorene încearcă să vândă bunurile pe care a fost depus sechestru în 2008. Câteva tractoare, două Dacii 1310, nişte calculatoare şi câteva piese de mobilier de birou sunt ceea ce a mai rămas din faimoasele sere Orser Oradea. Aceste bunuri, dar şi altele, vor fi scoase la licitaţie la data de 6 august 2009, la sediul din Oradea al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor.
„Bunurile mobile, proprietate a debitorului SC Orser SA, vor fi vândute prin licitaţie. Fiindcă este vorba de a doua licitaţie, preţul de pornire este preţul de evaluare, diminuat cu 25%, exclusiv TVA. Îi invităm pe cei care pretind vreun drept asupra acestor bunuri să înştiinţeze despre aceasta organul de executare, înainte de data stabilită pentru vânzare”, spune Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al finanţelor bihorene.
Persoanele interesate vor trebui să plătească o taxă de participare, reprezentând 10% din preţul de pornire a licitaţiei. De asemenea, participanţii la licitaţie vor trebui să dovedească faptul că nu au obligaţii fiscale restante.
Scandal
Serele ORSER au fost privatizate la trei ani după Revoluţie, în 2002. La acea vreme, Orser Oradea deţinea 15 ferme de producţie şi avea peste 1.600 de salariaţi. Cea care a preluat întreprinderea a fost Maria Schutz, patroana Serelor Codlea Braşov. An de an, serele orădene s-au confruntat cu probleme financiare tot mai mari, pe fondul managementului păgubos al Mariei Schutz .
În primăvara lui 2004, peste 200 de muncitori ai Orser protestau pe străzile oraşului, atrăgând atenţia opiniei publice asupra faptului că nu li se plătiseră salariile, că munceau în condiţii mizere şi că patronatul urmărea de fapt distrugerea companiei.
La vremea aceea, liderul de sindicat Vasile Morar declara că principalele motive de protest erau neplata salariilor şi înstrăinarea de către Maria Schu