În urma întâlnirii de ieri organizată de Instituţia Prefectului Mureş între reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului, a Gărzii de Mediu şi a conducerii Combinatului Chimic "Azomureş" s-a decis ca aerul din oraş să fie monitorizat timp de două săptămâni de către echipe mixte, formate din reprezentanţii celor trei instituţii. Întâlnirea de ieri a avut loc la cererea Combinatului Chimic "Azomureş", în urma numeroaselor plângeri făcute de locuitorii oraşului, privind creşterea concentraţiilor de amoniac din aer.
În urma discuţiilor purtate s-a decis ca aerul din cartierele mureşene să fie monitorizat de mai multe ori pe zi, de echipe formate atât din reprezentanţi ai APM, ai Gărzii de Mediu dar şi ai Azomureş. Măsurătorile efectuate urmează să arate dacă există depăşiri ale concentraţiei de amoniac în aer faţă de liminta admisă. Dacă aceste concentraţii există atunci societatea va determina cauza acestora pentru a încerca să stopeze poluarea.
"Vom monitoriza aerul din oraş împreună cu reprezentanţii APM şi ai Gărzii de Mediu şi urmează ca peste două săptămâni să tragem o concluzie. Nu se pune problema ca aceste două săptămâni să fie o perioadă de graţie pentru Combinat şi nu s-a pus problema ridicării autorizaţiei de mediu a societăţii. Mirosul de amoniac sesizat de cetăţeni uneori e datorat condiţiilor meteo, dar majoritatea sesizărilor făcute de aceştia nu au fost confirmate de măsurătorile APM", a precizat Mihai Ogrean, director logistică Azomureş.
Potrivit lui Dănuţ Ştefănescu, directorul coordonator al APM, în ultima perioadă au fost înregistrate aproximativ 50 de sesizări din partea locuitorilor oraşului cu privire la mirosul de amoniac. Echipele APM deplasate la faţa locului sesizărilor pentru a efectua măsurători nu au descoperit depăşiri ale limitei legale admise.
Combinatul Chimic "Azomureş" funcţ