Firmele de recrutare spun că tinerii ar trebui să urmeze specializări care să le asigure un loc de muncă după ce termină şcoala.
Tinerii absolvenţi de liceu s-au orientat foarte bine către specializările Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului, de la Universitatea Tehnică „Ghe. Asachi“ din Iaşi. Aici există deja o concurenţă de 2,19 candidaţi pe un loc. „Acum se caută foarte mult specialişti în măsurători cadastrale şi chiar şi în ingineria mediului. Nici Hidrotehnica nu este de neglijat pentru că acum omenirea se îndreaptă tot mai mult spre energie regenerabilă“, a declarat profesorul Alexandru Sălceanu, purtătorul de cuvânt al Universtităţii Tehnice „Ghe. Asachi“.
Şi cei care s-au îndreptat către facultăţile de la Universitatea de Medicină Veterinară şi Ştiinţe Agricole „Ioan Ionescu de la Brad“ au şanse reale să-şi găsească un loc de muncă după finalizarea studiilor. „Acesta este şi motivul pentru care noi am înfiinţat anul acesta secţia Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare. Semnalul este că în curând ne vom îndrepta din nou către producţie şi nu ne vom transforma într-o ţară de inspectori şi de controlori“, a declarat Gerard Jităreanu, cadru didactic la universitate şi ministru secretar de stat la Educaţie.
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ încă se mai înscriu tineri în funcţie de talentul pe care îl au şi de vocaţie. „Nu înţeleg însă de ce se duc atât de mulţi la specializări precum Relaţii Internaţionale sau Comunicare pentru că sigur nu vor ajunge cu toţii la Bruxelles“, a declarat Tiberiu Brăilean, profesor de economie la FEEA.
Piaţa caută constructori şi personal calificat în servicii
Firmele de recrutare simt cel mai bine cerinţa pieţei. „În momentul de faţă noi căutăm să recrutăm personal în domeniul construcţiilor. De asemenea, se mai caută oameni şi în domeniile bucător, ospătar, ceea ce