Pensia facultativa este un produs financiar prin care puteti acumula bani pentru un obiectiv precis si unic - pensia dumneavoastra. Functioneaza foarte simplu: lunar, contribuiti cu o anumita suma, pentru ca la momentul retragerii din activitate sa dispuneti de un venit suplimentar celui din pensia de stat si cea obligatorie. Suma lunara pe care o platiti e fixa - o stabiliti atunci cand aderati la fond – insa oricand doriti, puteti sa o cresteti sau sa o diminuati.
Pentru a alege fondul care vi se potriveste, trebuie sa luati in calcul elemente precum structura portofoliului de investitii, gradul de risc, comisioanele etc. si sa cunoasteti cateva lucruri de baza despre modul in care functioneaza acest produs.
1. Ce conditii trebuie sa indepliniti pentru a va incheia o pensie facultativa?
La acest sistem puteti participa indiferent daca sunteti angajat sau realizati venituri pe cont propriu (din activitati independente, profesionale sau agricole). Puteti incepe sa contribuiti oricand doriti si, daca la un moment dat nu mai puteti pune bani deoparte, aveti posibilitatea sa intrerupeti temporar contributiile si mai apoi sa le reluati. Trebuie insa sa aveti in vedere ca perioada si valoarea contributiilor dumneavoastra, alaturi de evolutia fondului de pensii, determina suma de bani care vi se acumuleaza in cont si, ca atare, pensia de care va veti bucura cand va retrageti din munca.
2. Cat si cum contribuiti la o pensie facultativa?
Lunar, puteti pune deoparte pana la 15% din venitul dumneavoastra brut. La un fond facultativ puteti participa singur, poate sa contribuie si angajatorul dumneavoastra (daca vrea sa o faca) sau, si mai bine, puteti sa contribuiti impreuna, respectand insa limita maxima de 15% din venitul brut. In cazul in care la un moment dat doriti sa va transferati valoarea contului la un alt fond, puteti face