Procesul de vânzare a locuinţelor ANL este blocat de autorităţile locale, care nu vor să li se reducă veniturile prin pierderea chiriilor. Câteva mii de persoane care au dreptul legal să-şi cumpere casele construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) sunt nevoite să plătească în continuare chirie. Sursa: Arhiva EVZ
1 /.
Deşi din 2007 s-a dat undă verde vânzării locuinţelor ANL către chiriaşii mai vechi de cinci ani, iar din decembrie anul trecut termenul a fost redus la trei ani, până în prezent nici o persoană nu a devenit proprietară.
În cazul celor care puteau cumpăra în perioada 2007-2008, chiria şii nu au achiziţionat locuinţele din cauză că autorităţile au uitat să dea normele de aplicare a „legii”, lucru recunoscut şi de actualul director general al ANL, Pavel Belinski. După ce au apărut şi mult-aşteptatele norme, iar termenul s-a redus la trei ani de chirie, guvernului Boc i-au trebuit mai mult de patru luni să treacă o mică parte din locuinţe aflate în această situaţie, adică 3.300, din proprietatea publică a statului în cea privată, aşa încât unităţile locative să poată fi vândute. Potrivit ministrului dezvoltării, Vasila Blaga, la finele lunii aprilie, un număr de 14.745 de locuinţe îndeplineau con diţiile.
„Nu s-a primit nici un leu”
În contul deschis de guvern, unde ar trebui să ajungă banii încasaţi de primării de pe urma vânzării acestor locuinţe, nu s-a depus nici un leu, spune Belinski. „Din suma primită pe fiecare apartament, un procent de 2%-5% rămâne în contul primăriilor, iar res tul trebuie depus în acel cont”, ne-a explicat şeful ANL.
Suma care ar putea fi încasată de stat prin vânzarea celor 14.745 de locuinţe poate ajunge la 590 de milioane de euro, dacă o locuinţă se vinde cu 40.000 de euro, spunea Blaga în aprilie. Ieri, el a declarat că banii vor fi utilizaţi tot