Atunci când aleg să-şi petreacă vacanţa în afara graniţelor, ai noştri au o grijă în plus faţă de alţi europeni - să ajungă într-un hotel în care nu sunt cazaţi conaţionali de-ai lor. Aţi auzit des în poveştile de călătorie ale amicilor: „Ce bine a fost… dacă nu erau români şi pe acolo, ar fi fost perfect!“ Cum se explică oare fuga românului de propria identitate? Mulţi dintre cei care preferă să-şi petreacă vacanţa în străinătate recurg la diverse tertipuri pentru a nu fi asociaţi cu alţi conaţionali din cauza cărora românilor li s-a dus buhul prin lume.
Discută între ei în engleză sau în alte limbi străine pentru a nu fi recunoscuţi de românii din zonă. Pentru a nu fi refuzaţi ca parteneri de discuţie de către alţi europeni, ai noştri preferă să se dea drept vestici.
Metehne care stânjenesc
Călin Radu are 23 de ani, dar deja a văzut multe ţări pentru vârsta lui. Mama tânărului lucrează la o agenţie de turism şi, de la şase ani, de când a plecat prima dată în vacanţă în străinătate, a prins gustul escapadelor în afara graniţelor.
Călin mărturiseşte că a avut parte de câteva episoade în care s-a simţit jenat că este român. „Acum şase ani, eram în vacanţă în Italia cu părinţii şi m-am simţit extrem de ruşinat când am văzut o româncă cerşind pe străzi şi înjurând de mama focului“, ne-a mărturisit tânărul.
Un alt episod s-a petrecut în Spania, unde a întâlnit o gaşcă de tineri accesorizaţi cu lanţuri şi tricouri mulate.
„O asemenea imagine te deranjează şi la tine în ţară, cu atât mai mult în afară. E şi normal să nu vrei să fii asociat cu aşa ceva. La momentul respectiv, am ales să vorbesc numai în engleză, doar ca să nu fiu băgat în seamă“, ne-a mărturisit Călin. La fel, tânărul s-a încăpăţânat să răspundă numai în engleză şi pe aeroportul din Zürich când a realizat că, în acelaşi av