Privatizarea Petrom, una dintre cele mai mari tranzactii facute vreodata de statul roman, a adus sute de milioane de euro in contul austriecilor, dar a si atras investitii uriase pentru o companie care inainte de privatizare se scalda in pierderi.
"In ultimii patru ani am facut eforturi deosebite, nu numai din punct de vedere financiar, ci si operational si managerial: am atins in avans o serie de obiective strategice pentru 2010, altele sunt in curs de evaluare si am imbunatatit considerabil pozitia companiei. Eforturile de eficientizare facute in ultimii 4 ani sunt cu atat mai importante in contextul crizei economice actuale", spune Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom. Cu toate acestea, Gheorghe spune ca in acest an de criza strategia urmeaza sa fie revizuita, pe fondul crizei.
"Directiile strategice raman neschimbate, insa anumite modalitati de realizare a obiectivelor si termene ar putea fi modificate", mai precizeaza Gheorghe.
Grupul austriac OMV a realizat in cei cinci ani de la privatizarea Petrom profituri de circa 1,85 mld. euro si a incasat dividende de 400 mil. euro. Dar castigurile pentru OMV nu s-au oprit aici. Petrom a inceput sa cumpere anual titei de la OMV prin intermediul unor contracte de sute de milioane de euro, iar extinderea regionala a companiei pe partea de retail s-a facut tot prin achizitia unor statii care apartineau OMV pentru care Petrom a platit peste 200 mil. euro.
Mai mult, prin contractul de privatizare OMV si-a negociat redeventele la un nivel extrem de scazut care urmeaza sa fie mentinute pana in 2014. Astfel, statul roman este obligat sa mentina un nivel fix al redeventelor egal cu 3,5-13,5% din valoarea productiei anuale extrase de Petrom.
Austriecii au platit in 2004 statului 669 mil. euro pentru 31% din actiunile Petrom si au adus in companie circa 800 mil. euro printr-o