Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Virgil Andreieş a declarat astăzi, că a cerut medierea preşedintelui, între puterea judecătorească şi celelalte puteri, litigiul fiind unul de muncă, şi nu unul constituţional. Sursa: Agerpres
Andreieş a mai spus că preşedintele Traian Băsescu a fost invitat la CSM, că membrii Consiliului l-au aşteptat, însă programul nu i-a permis acestuia să se prezinte. În aceste condiţii oreşedintele CSM îi va transmite preşedintelui rugămintea de a media conflictul, în scris.
Multumiţi de raport
Concluzia unanimă a şedinţei CSM a fost că, Raportul CE privind justiţia a fost cel mai favorabil din toate cele cinci de până acum. Virgil Andreieş a spus că discuţiile au fost "punctuale, constructive şi concrete", altă concluzie fiind că CSM trebuie să continue măsurile pe cele patru puncte principale ale recomandărilor CE: politici concrete de resurse umane, activitatea inspecţiei judiciare, a răspunderii disciplinare şi materiale a magistraţilor, a creşterii transparenţei actului de justiţie, care înseamnă de fapt publicarea în extenso a tuturor hotărârilor judecătoreşti pe internet, şi în ceea ce priveşte unificarea practicii judiciare.
CSM a precizat, prin vocea preşedintelui că va susţine modificarea codurilor de procedură. Acesta a reiterat că principala cauză reţinută în condamnările României la CEDO este nesoluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil, iar acest lucru nu se poate face în nicio formă, în opinia lui Andreieş, cu un Cod de procedură civilă de peste 130 de ani şi cu un Cod de procedură penală din 1968.
Predoiu versus Andreieş
"Doresc să repun în discuţie o chestiune destul de sensibilă, aceea a finanţării sistemului judiciar. Trebuie să se găsească o măsură rapidă, astfel încât să evităm un colaps în ceea ce priveşte funcţionarea i