Pentru copiii din familiile mari au fost înfiinţate clase paralele la şcoala din localitate.
În comuna Mitoc, să ai mulţi copii nu este un lucru neobişnuit. Familiile cu mai mult de zece copii sunt des întâlnite de mulţi ani în localitate. Acesta este cazul Marcelei Cosmeanu, care şi-a împărţit copilăria cu opt fraţi. „Ne tragem din familii cu mulţi copii şi am zis să o urmez pe mama. Ea a avut 13 copii, însă nu au trăit toţi. Am fost patru fete şi patru baieţi acasă”, a declarat Marcela Cosmeanu, care are 14 copii la 36 de ani.
Peste tot în comună se întâlnesc familii cu mulţi prichindei, care zilnic îşi ajută părinţii la câmp şi la creşterea animalelor. „Mai avem o familie cu 13 copii, însă ei sunt de vârste mai mari”, a spus Claudia Şchiopu, asistentul social al comunei Mitoc.
A doua familie ca număr de copii din Mitoc se ocupă cu creşterea animalelor. Copiii lui Gheorghe şi Elena Adascălului au grijă zilnic de cele 100 de capre ale familiei şi de cele patru vaci. „Toată ziua stăm la stână. Fetele pleacă acasă seara, iar băieţii rămân şi dorm la stână. Dimineaţa fetele se întorc la stână. Bagă la strungă, mulg, iar după amiaza le dăm drumu la capre pe şes şi le păzim până seara, când le aducem înapoi în strungă”, a povestit Anca Adascălului, de 13 ani.
Autorităţile locale nu au cum să sprijine financiar aceste familii, însă au fost împroprietărite cu bucăţi de pământ unde practică agricultura şi zootehnia. „Aceste familii provin dintr-un cult penticostal. Nu se duc la bufet. Nu îi vezi să facă fapte antisociale. Nu sunt scandalagii”, a declarat Vasile Capotă, primarul comunei Mitoc.Potrivit edilului, familiile numeroase sunt ajutate de către biserica din localitate. Lunar, primesc ajutoare în bunuri şi în bani în valoare de aproximativ 1.000 de lei de familie.
Ajutor de la un om de afaceri
Cazul familiei Cosm