În primul trimestru, deficitul de cont curent al Uniunii Europene s-a cifrat la 58,2 miliarde de euro, în creştere faţă de estimările preliminare anunţate de Eurostat.
În luna iunie, buletinul biroului european de statistică indica un nivel al deficitului de cont curent de 50,8 miliarde de euro.
Faţă de intervalul octombrie-decembrie 2008, deficitul de cont curent s-a redus, cu 10,1 miliarde de euro, de la 68,3 miliarde, la 58,2 miliarde de euro. Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, deficitul de cont curent s-a majorat cu 12 miliarde euro.
În ceea ce priveşte serviciile, statele membre au înregistrat un excedent de 12 miliarde euro. Deficitul balanţei comerciale a scăzut la 43,1 miliarde euro, faţă de 53,2 miliarde euro în primul trimestru 2008.
În relaţiile cu o serie de state, cum este şi cazul Elveţiei, ţările europene au consemnat excedente. Astfel, în relaţiile cu Elveţia a fost înregistrat un excedent de 8,2 miliarde euro, în vreme ce în raporturile cu Canada, acest indicator s-a plasat la 1,9 miliarde euro, în cele cu Hong Kong la 1,7 miliarde euro, iar în cele cu Brazilia la 0,3 miliarde euro.
În relaţiile cu China, statele membre UE au înregistrat un deficit de cont curent de 32,8 miliarde euro. În raporturile cu Rusia, deficitul a fost de 6,4 miliarde euro, cu Japonia, de 6 miliarde euro, cu SUA, de 2,1 miliarde euro, şi cu India, de 0,9 miliarde euro.
Investitorii europeni au înjumătăţit investiţiile directe în străinătate în primul trimestru din 2009, faţă de aceeaşi perioadă din 2008, plasând doar 82,4 miliarde euro. Investiţiile străine directe din afara spaţiului comunitar au scăzut de aproape trei ori, la 41,8 miliarde euro.