Bistriţa a fost anul acesta gazda şcolii de vară a profesorilor români de istorie din diasporă, la care au participat cadre didactice Ungaria, Ucraina, Serbia şi Republica Moldova. Profesorii au povestit cum predau istoria României în ţările în care locuiesc. Organizată până acum la Cluj, Arad, Alba Iulia şi Deva, şcoala de vară a profesorilor de istorie români s-a ţinut anul acesta la Bistriţa. „Scopul evenimentului este de a dezvolta o punte de comunicare între românii din ţară şi cei din afara ţării. Anul acesta l-am organizat la Bistriţa. În fiecare an încercăm să valorificăm patrimoniul din mai multe părţi ale ţării”, explică Ioan Bolovan, cercetător ştiinţific la Centrul de Studii Transilvane şi organizator.
„E greu să fii laş cu elevii”
Cadrele didactice, venite din Ungaria, Ucraina, Serbia şi Republica Moldova au vorbit despre experienţa lor ca profesori români de istorie în diasporă. „Partea bună este că le poţi transmite elevilor din mândria ta de a fi român, din istorie, tradiţie, din ceea ce simţi, din dorinţa de a fi o parte a civilizaţiei europene. Greutăţile sunt jocurile politice ale guvernării. Dar trebuie să le spunem adevărul în istorie. Este greu să fii laş cu elevii de liceu şi să-i manipulezi”, spune Raisa Stratulat, profesor de istorie în Republica Moldova.
„Am 30 de ani de stagiu pedagogic. Predau istoria Ucrainei şi istoria universală. predau şi istoria româniei, dar numai în contextul istoriei universale. N-am fost niciodată restrânşi în predare. Suntem români, populăm un teritoriu român care din greşeală a intrat în componenţa Uniuni Sovietice ”, spune Larisa Manolachi, profesor de istorie în Ucraina.
Au văzut România doar în poze
Unii elevi români din diasporă n-au avut niciodată ocazia să viziteze România, iar alţii n-au nici măcar şansa să înveţe ceva despre istori